Inhoudsopgave

Vooraf 7

Deel 1
De theorie van de orthomoleculaire voedingsleer 9

1. Inleiding 11
1.1 Eiwitten 13
Hoeveelheden eiwitten 13
Verteerbaarheid van de eiwitten 14
Waarom geen (koemelk) zuivel? 16
Waarom beperkt gebruik van peulvruchten
en soja? 19
1.2 Koolhydraten 22
Waarom veel groenten? 23
Nitraatrijke en nitraatarme groenten 26
Waarom geen granen? 27
Waarom geen suiker? 28
1.3 Vetten 32
Waarom geen margarine? 34
1.4 Water 36
1.5 Orthomoleculaire voeding van A tot Z 38
1.6 Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding 65

Deel 2
De praktijk van de orthomoleculaire voedingsleer 67

2. Een andere manier van koken 69
2.1 Rauwkost 71
2.2 Soepen 73
2.3 Hoofdgerechten 78
Recepten voor sauzen, pesto’s en tapenades 79
Hoofdgerechten op alfabetische volgorde 87
2.4 Bijgerechten 109
2.5 Menu’s voor een feestdag 117
Voorgerechten 118
Nagerechten 121
2.6Maaltijdsuggesties 124

Persoonlijk nawoord 126